Na jaren inzet van gemeenten, boswachters, boeren en vrijwilligers is het Rotterdams platteland opnieuw ingericht voor natuur, landbouw en recreatie. Ook het Polderpad, het fietspad tussen de Rotte en de Schie, is klaar. Om dat te vieren, organiseren gemeente Rotterdam en Natuurmonumenten samen met de gebruikers van de polders in de herfstvakantie tal van rondleidingen en activiteiten. Zet vooral de zondagen 23 en 30 oktober in je agenda, op die dagen kun je tussen 12:00 tot 16:00 uur terecht op alle locaties langs het Polderpad.

Een natuur- en recreatiegebied van 400 hectare aan de noordrand van Rotterdam; meer dan 15 jaar geleden was dat de opgave om te realiseren, ter compensatie van de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Door deze polders ligt het prachtige Polderpad, 7 kilometer fietspad met daaromheen vele kilometers aan struinpaden en prachtige graslanden met bloemen en bijen. De polder is klaar! Tijd om hem te ontdekken. Trek er in de week van de herfstvakantie op uit, al wandelend of met de fiets. Langs het nieuwe Polderpad zijn op vijf verschillende locaties activiteiten, voor jong en oud.

Hier staat het hele programma voor de herfstvakantie >>

Zo kun je een rondleiding krijgen over de Herenboerderij De Vlinderstrik en even ‘voorproeven’ bij Picnic in het Voedselbos Schiebroekse Polder. Bij de Melkschuur ontmoet je de boswachters van Natuurmonumenten en bij de Belevenisboerderij kun je zien hoe de stadsherder van Rotterdam zijn schapen drijft. Fiets door Polder Schieveen, en vervolg je weg naar de prachtige Uitkijksofa en tot slot wandel je een korte of lange route op de prachtige en herfstige Buitenplaats De Tempel.

Polderpad, door Maarten van de Ven

Stempelkaart

Op zondag 23 en zondag 30 oktober kun je bij de vijf deelnemende locaties langs het Polderpad een stempel(kaart) halen. Heb je alle locaties bezocht en een volle stempelkaart, dan kun je die tot 1 juli 2023 inleveren bij Belevenisboerderij Schieveen. Hier krijg je een gratis softijsje voor.  

Op pad met de app NatuurRoutes

Download de app NatuurRoutes van Natuurmonumenten. De boswachters van Natuurmonumenten lanceren in de week voorafgaand aan de herfstvakantie twee fietsroutes over het Polderpad, het nieuwe zeven kilometer lange fietspad. De route in deze app wijst je per GPS eenvoudig over het tracé van het Polderpad en langs de deelnemende locaties. Op de zondagen kun je op deze locaties dus een activiteit doen, deze staan op de site. Door-de-weeks kun je op iedere locatie een QR-code scannen, waardoor je via een filmpje toch de informatie over de locatie krijgt. De eerste route start op Buitenplaats de Tempel aan de Schie, de andere route start in de Schiebroekse Polder.

Veel plezier in de polder, op het Rotterdams platteland!

Proef de natuur, door Gerke van de Hoef

Natuurinclusieve landbouw

Alle polders in het gebied worden op een natuurinclusieve manier door boeren beheerd. In Polder Schieveen zijn dat 5 boeren die met vee (koeien en schapen) de polder open en groen houden. Samen met de boswachters bespreken zij jaarlijks het beheer, waardoor het aantal bloemen, bijen en vogels hier flink stijgt. In de Schiebroekse Polder werken de boswachters samen met online-supermarkt Picnic, die gezamenlijk een voedselbos van 2 hectaren hebben geplant. En de boswachters werken samen met Herenboeren De Vlinderstrik, daar produceert één boer voor 200 huishoudens op een natuurvriendelijke manier groenten, vlees en fruit voor.

Zowel het voedselbos als de boerderij van waaruit de Herenboeren het gebied beheren is mede mogelijk gemaakt door Rotterdam de boer op!, een coalitie van ruim 20 partijen die gezamenlijk één droom najagen: Lokale, natuurinclusieve producten liggen in de winkelschappen. Het landschap rondom de stad bulkt van de bloemen, wilde bijen, vlinders en vogels. De boer krijgt een eerlijke prijs. Het programma ‘Rotterdam de boer op! ’is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van €5 miljoen euro van de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.