Op het Rotterdams platteland, in Polder Schieveen en direct aan het Polderpad, vind je Belevenisboerderij Schieveen. Deze publieksboerderij is een samenwerking tussen gemeente Rotterdam, Natuurmonumenten en schaapsherder Martin Oosthoek en zijn vrouw Petra.

Schapen, geiten, koeien en kippen

Deze boerderij bestaat uit een koeienstal die is omgetoverd tot een publieksboerderij met een informatiepunt van Natuurmonumenten, een lunchroom en winkel. Ook biedt de Belevenisboerderij onderdak aan schapen, geiten, koeien en kippen. Buiten op het erf vind je Speelnatuur van OERRR en een bloemen- en moestuin waar vrijwilligers van Natuurmonumenten met liefde en aandacht voor zorgen.

Foto: Hennie van der Vaart

Ontdek het boerenleven!

Stadse kinderen en hun ouders kunnen hier meegenieten van het leven op de boerderij en de natuur in de polder. Het is meer dan een gewone ‘kinderboerderij’: lammetjes aaien en voeren, demonstraties door de schaapsherders, een boerderijwinkel en horeca.

Kijk wat er allemaal te doen is & voor de openingstijden op www.belevenisboerderij.nl.

Naar de stad

Hoewel de schapen zich op het Rotterdams platteland thuis voelen, kun je ze ook in het hartje van Rotterdam tegenkomen. Van april t/m november loopt stadsherder Martin Oosthoek met zijn kudde schapen op iconische plekken in Rotterdam. Hier laat hij de schapen het gras kort grazen.

Stadse weides

De schapen worden dagelijks verplaatst naar een andere ‘weide’. Kijk dus niet raar op als je de schaapskudde ziet wandelen over de Brienenoordbrug, door stadswijken of langs het Kralingse bos. Het doel van de kudde is natuur ontwikkelen en in stand houden. Door kort en intensief met schapen te begrazen, krijgen kruiden meer kans en krijg je bloemrijkere graslanden. Ook krijg je een natuurlijk verloop van gras naar beplanting.

Schapen hoeden

Border collies zijn onmisbaar in het hoeden van de schapen. De meeste herders hebben een eigen hond. De honden worden geselecteerd op hun intelligentie. Hierdoor kan het uiterlijk van de honden nogal van elkaar verschillen. Het is belangrijk dat er regelmatig met de honden getraind wordt. Zo blijven hond en baas een team.