Foto: Marten van Dijl
Foto: Marten van Dijl

Wandelen op een statig landgoed, met eeuwenoude tuinen. Ook dat kan gewoon hier, in Rotterdam! Op loopafstand van het pittoreske ‘dorpse’ Oud-Overschie ligt Landgoed De Tempel. Het landgoed is dagelijks geopend en gratis toegankelijk voor publiek, van zonsopgang tot zonsondergang. De wandeling op het landgoed heeft een lengte van 1,5 kilometer.

Barokke beelden en de oudste eik van Rotterdam

Bijzonder is de unieke beeldencollectie. Op de meeste landgoederen zijn de baroktuinen in de negentiende eeuw vervangen door tuinen in Engelse landschapsstijl en verdwenen de beelden. Op de Tempel is de oude geometrische baroktuin deels bewaard gebleven en zijn ook de beelden er nog. De eigenaren van de Tempel hebben zelfs beelden van andere landgoederen aangekocht toen daar de baroktuinen verdwenen. Verder staat op de Tempel de oudste eik van Rotterdam.

Foto: Marten van Dijl
Foto: Marten van Dijl

De toekomst

Landgoed De Tempel is een bezoek nu al ruimschoots waard. De komende jaren geeft eigenaar gemeente Rotterdam de historische gebouwen en het park een opknapbeurt. Natuurmonumenten brengt expertise in op het gebied van erfgoed, natuur en recreatie en is beoogd beheerder van het landgoedpark.