Foto: Marten van Dijl
Foto: Marten van Dijl

Wandelen op een statige buitenplaats, met eeuwenoude tuinen. Ook dat kan gewoon hier, in Rotterdam! Op loopafstand van het pittoreske ‘dorpse’ Oud-Overschie ligt Buitenplaats De Tempel. Deze buitenplaats is dagelijks geopend en gratis toegankelijk voor publiek, van zonsopgang tot zonsondergang. De wandeling op De Tempel heeft een lengte van 1,5 kilometer.

Barokke beelden en de oudste eik van Rotterdam

Bijzonder is de unieke beeldencollectie. Op de meeste landgoederen en buitenplaatsen zijn de baroktuinen in de negentiende eeuw vervangen door tuinen in Engelse landschapsstijl en verdwenen de beelden. Op De Tempel is de oude geometrische baroktuin deels bewaard gebleven en zijn ook de beelden er nog. De eigenaren van De Tempel hebben zelfs beelden van andere landgoederen aangekocht toen daar de baroktuinen verdwenen. Verder staat op De Tempel de oudste eik van Rotterdam.

Foto: Marten van Dijl
Foto: Marten van Dijl

De toekomst

Buitenplaats De Tempel is een bezoek nu al ruimschoots waard. De komende jaren geeft eigenaar gemeente Rotterdam het park een opknapbeurt. Natuurmonumenten brengt expertise in op het gebied van erfgoed, natuur en recreatie en is beoogd beheerder van het park.