Foto: Marten van Dijl
Foto: Marten van Dijl

Wandelen op een statige buitenplaats, met eeuwenoude tuinen. Ook dat kan gewoon hier, in Rotterdam! Op loopafstand van het pittoreske ‘dorpse’ Oud-Overschie ligt Buitenplaats De Tempel. Deze buitenplaats is dagelijks geopend en gratis toegankelijk voor publiek, van zonsopgang tot zonsondergang. De wandeling op De Tempel heeft een lengte van 1,5 kilometer.

Barokke beelden en de oudste eik van Rotterdam

Bijzonder is de unieke beeldencollectie. Op de meeste landgoederen en buitenplaatsen zijn de baroktuinen in de negentiende eeuw vervangen door tuinen in Engelse landschapsstijl en verdwenen de beelden. Op De Tempel is de oude geometrische baroktuin deels bewaard gebleven en zijn ook de beelden er nog. De eigenaren van De Tempel hebben zelfs beelden van andere landgoederen aangekocht toen daar de baroktuinen verdwenen. Verder staat op De Tempel de oudste eik van Rotterdam.

Foto: Marten van Dijl
Foto: Marten van Dijl

De toekomst

Het park is eigendom van gemeente Rotterdam en in beheer bij de boswachters van Natuurmonumenten. Samen werken ze de komende jaren aan het herstel zodat De Tempel voor een breed publiek toegankelijk wordt en – net als waar de buitenplaatsen oorspronkelijk voor bedoeld zijn – je even de drukte van de stad kunt ontvluchten. Dit gebeurt in fasen zodat bijvoorbeeld de vleermuizen altijd voldoende plek houden. Zo werken we op de buitenplaats aan de recreatieve ontwikkeling. De beleefbaarheid van het park en de recreatieve paden worden hersteld.